گفتنی است دنبالهدار 3I/ATLAS که در اول ژوئیه ۲۰۲۵ توسط تلسکوپ ATLAS در شیلی رصد شد، تنها سومین شیء بینستارهای شناخته شده است که از ورای منظومه شمسی به دید ما رسیده.
به گزارش ایتنا و به نقل از سایتکدیلی، اما آنچه که این جرم آسمانی را منحصر به فرد میکند، سن تخمینی بیش از ۷ میلیارد ساله آن است که آن را به احتمال قوی قدیمیترین دنبالهدار کشف شده تاکنون تبدیل میکند.
متیو هاپکینز، اخترشناس دانشگاه آکسفورد، میگوید: «برخلاف دنبالهدارهای معمولی مانند هالی که حداکثر ۴٫۵ میلیارد سال سن دارند، این شیء بینستارهای میتواند بسیار قدیمیتر باشد.
تحلیلهای آماری ما نشان میدهد 3I/ATLAS احتمالاً باستانیترین دنبالهداری است که تاکنون مشاهده کردهایم.»
بررسی مدار حرکت این دنبالهدار نشان میدهد برخلاف دو شیء بینستارهای قبلی (1I/اوموآموآ در ۲۰۱۷ و 2I/بوریسوف در ۲۰۱۹)، 3I/ATLAS از ناحیهای کاملاً متفاوت در کهکشان راهشیری به نام «ضخیمدیسک» سرچشمه گرفته است.
این ناحیه شامل ستارگان باستانی است که در بالا و پایین صفحه نازک کهکشانی – جایی که خورشید و بیشتر ستارگان قرار دارند – در حال گردش هستند.
پروفسور کریس لینتوت، از دانشگاه آکسفورد و همکار این تحقیق، در این باره توضیح میدهد: «این شیء از بخشی از کهکشان میآید که قبلاً از نزدیک ندیدهایم. ما معتقدیم دو سوم احتمال دارد که این دنبالهدار از منظومه شمسی ما قدیمیتر باشد و از آن زمان در فضای بینستارهای سرگردان بوده باشد.»
گفتنی است کشف این دنبالهدار در آستانه آغاز به کار رصدخانه ورا سی. روبین اتفاق افتاده است. مدلهای پژوهشگران پیشبینی میکند این رصدخانه در دهه آینده بین ۵ تا ۵۰ شیء بینستارهای را کشف خواهد کرد.